sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Vaakapelko pois!

Vältteletkö vaakaa? Onko nykyinen painosi sinulle arvoitus? Jos näin on, voi se olla painonhallintasi ja laihdutuksesi kannalta hyvin haitallista.

Monesta tuutista toitotetaan nykyään vaa’an haitallisuutta. Siinä hyppääminen aiheuttaa stressiä, ei kerro mitään kehossa tapahtuvista muutoksista ja niin edelleen. Mihin nämä väitteet perustuvat? Faktoihin vai fiktioon? Enimmäkseen jälkimmäiseen.

Näyttää nimittäin siltä, että itsensä säännöllisellä punnitsemisella voi edistää huomattavasti painonhallintaa. Butryn ym. (2007) seurasivat 3003 noin 15 kiloa laihduttanutta henkilöä. Seurannan alussa he punnitsivat itsensä säännöllisesti, 36,2% heistä jopa päivittäin. Painonhallinta oli huomattavasti tehottomampaa heillä, jotka vähensivät punnitustiheyttään vuoden aikana. Heille kertyi takaisin 4 kiloa. Punnitustiheytensä säilyttäneiden paino nousi 1,8 kiloa ja punnitustiheyttään lisänneiden 1 kg.

VanWormer ym. (2009) taas havaitsivat, että itsensä vähintään kerran viikossa punnitsevilla laiduttajilla todennäköisyys tiputtaa 5% kehonpainostaan vuoden aikana 11 kertaistui!

Älä siis pelkää vaakaa, vaan ota säännöllinen punnitus avuksesi olipa tavoitteenasi sitten laihdutus, painonhallinta tai painon lisääminen lihasmassan hankinnan kautta.

Vielä muutama lisävinkki:
- Älä stressaa muutoksista päivätasolla. Paino heittelee esim. nestetilanteen mukaan. Seuraa muutosten trendiä vaikkapa viikkotasolla.
- Punnitse itsesi aamulla, heti herättyäsi ja käytyäsi WC:ssä. Silloin nestetasopainon ja ruokamassa vaikutus painoon on pienin.
Tein kesä-heinäkuun vaihteessa reissun Lontooseen ja siellä vaakoja löytyi metropysäkkien WC:stä. Ei olisi hullumpi konsti meille suomalaisillekaan!

Hauskaa heinäkuun jatkoa!

Timo
www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: