sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Symposium -terveisiä

Minulla oli ilo ja kunnia osallistua “Physical Fitness and Training Adaptation: Mechanisms and Practical Applications” –symposiumiin Jyväskylässä 19-21.11. Paikalla oli iso joukko eturivin tutkijoita ja asiantuntijoita ympäri maailmaa. Lisäksi oli hieno tavata pitkästä aikaa monia kollegoita ja entisiä opettajiani, sekä vaihtaa ajatuksia harjoittelusta ja vähän muustakin.
Mielenkiintoiset luennot tempasivat mukaansa ja tarkastellaan niitä hieman täälläkin. Aloitetaan suomalaisten fyysistä kunnosta ja liikunta-aktiivisuudesta:
UKK-Instituutin johtaja Tommi Vasankari toi esiin herätteleviä –jopa hieman pelottavia – faktoja suomalaisten kunnosta. Tässä hieman mietittävää:

·1970 –luvun lopulla suomalaisista pojista noin 5% oli ylipainoisia. Nyt heistä on ylipainoisia jo yli viidennes! Ylipaino lapsena ennustaa ylipainoa vanhempana. Miten käy elintasosairauksien kanssa, jos niitä on riittämiin jo 70 –luvun lopun lapsilla ja nuorilla?
·Suomalaisten aikuisten kuntoliikunta-aktiivisuus on noussut 1970 –luvun lopulta, mutta arkiaktiivisuus esimerkiksi jalan tai pyöräillen tehtyjen työmatkojen tai muiden siirtymisten muodossa on laskenut huomattavasti. Vain 20% miehistä hankki tililleen suositellun arkiaktiivisuuden määrän, naisista sentään 40%. Lisääntynyt kuntoliikunta ei riitä kompensoimaan vähentynyttä arkiaktiivisuutta. Kansa lihoo.

·65-84 vuotiasta 50% harrastaa kävelyä ja pysyy liikkeessä. Miten käy toimintakyvyn kanssa heillä, jotka eivät liiku?

·Kolmikymppiset miehet pulskistuvat hyvää vauhtia. Heidän painoindeksinsä on jo heidän kuusikymppisten isukkiensa tasolla. Ja ei, se ei johdu yleistyneestä kuntosaliharjoittelusta, vaan ikävä kyllä -rasvasta.

Kansa siis tulisi saada liikkeelle. Mitä sinä voisit tehdä omalle liikunta-aktiivisuudellesi? Tai miten voisit motivoida ystävääsi, tuttuasi tai sukulaistasi liikkumaan? Siinä pohdittavaa ensi kerralle.

Pysytään liikkeessä!

Timo

www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: