tiistai 21. lokakuuta 2008

Yleisiä kysymyksiä kestävyys- ja voimaharjoittelusta

Moi!

Käsitellään nyt lyhyesti kestävyys- ja voimaharjoittelun yhdistämistä. Nämä kysymykset toistuvat hyvin usein. Aiheesta on luvassa lisää asiaa lähiaikoina.

Kuinka paljon voima- ja kestävyysharjoittelua voi ja kannattaa tehdä yhtä aikaa?

Näyttää siltä, että voimaa ja kestävyyttä voi kumpaakin treenata pari kertaa viikossa niin, että kummankaan ominaisuuden kehittyminen ei pahemmin hidastu -ainakaan lyhyehköllä aikavälillä. Tällainen yleisharjoittelu soveltuu useimmille kuntoilijoille, mutta jos tavoitteet ovat vaativammassa voima- tai kestävyyssyuorituksessa, pitää harjoittelua selkeästi jaksottaa.

Millaista salitreeniä kannattaa liittää kestävyysharjoitteluun?

Jos esimerkiksi maratonit tai katuhölkät ovat harjoittelun päätavoite, tulee voimatreenin olla juoksuharjoittelua tukevaa ja keskittyä -yllättävää kyllä- lähinnä maksimi/perusvoimaan ja nopeusvoimaan. Suosittelen tuolloin jaloille 1-2 voimaharjoitusta viikossa, joista toinen on erittäin kevyt. Sarjat kannattaa tehdä terävällä tempolla ylösnosto-vaiheessa, eikä niitä tarvitse viedä aivan äärimmäiseen loppuun. 1-2 jalkojen perusliikettä riitää toiselle päivälle. Toinen kerta voi olla täysin pyhitetty tukiharjoitteille, joista tärkeimpiä ovat loitontajien, lähentäjien, nilkan seudun ja keskivartalon harjoitteet. Nämä tehdään enemmän lihaskestävyys -periaatteella Ylävartaloa voi harjoitella pari kertaa viikossa, mutta runsaamman kestävyystreenin takia voimassa ja lihasmassassa ei ole luvassa aivan samanlaista kehitystä kuin silloin, jos tehtäisiin vain pari kevyttä lenkkiä viikossa.

Ei kommentteja: