lauantai 11. lokakuuta 2008

Moikka!

Käsitellään tässä ja tulevissa blogeissa optimaaliseen harjoitukseen valmistautumista. Löydät vinkkejä myös ProBody -lehteen kirjoittamastani artikkelista.

Lähdetään liikkeelle ajanjaksosta, joka pitää sisällään toimenpiteet 3-4 vuorokautta ennen treeniä. Optimaaliseen harjoitukseen kannattaa siis alkaa valmistautumaan hyvissä ajoin. Tämä jakso on niin pitkä, että normaalisti sen aikana harjoituksia tehdään useita. Siksi nämä tekijät kannattaakin pitää jatkuvasti kunnossa harjoittelun laadun takaamiseksi. Kovilla harjoitusjaksoilla näitä tekijöitä on usein jopa mahdoton optimoida, mutta yksittäisen harjoituksen tai kilpailusuorituksen maksimoinnin kannalta nämä ohjeet kannattaa ottaa huomioon pilkuntarkasti.

Tässä vinkki numero 1.

1. Tee harjoitus levänneenä: Varmista, että olet nukkunut hyvin parina edellisenä yönä ennen tätä harjoitusta. Optimaalista harjoitusta ei voi tehdä väsyneenä. Näsäviisaat voivat vetää esiin tukun tutkimuksia, joista ilmenevät unenpuutteen yllättävän pienet vaikutukset suorituskykyyn. Kenties keho voikin sopeutua lyhyellä aikavälillä puskemalla vereen lisää kortisolia, adrenaliinia ja noradrenaliinia energiavarastojen vapauttamiseksi. Jos väsymyksen ja unenpuutteen kasaantuminen kuitenkin jatkuu, alkaa keho laittamaan jarruja päälle, eikä treeni kulje enää mihinkään.

Jatketaan pian, hyviä treenejä!

Timo

Ei kommentteja: