perjantai 9. joulukuuta 2022

Luukku 8-9: Tässä syy, joka pysäyttää kenties sinunkin rasvanpolttosi: "Olen tehnyt niin, että..."

 Moikka!

Rasvanpoltto ja painonpudottaminen eivät ole aina helppoa. 

Varsinkaan nykyisessä obesinogeenisessä, eli ylipainoa ruokkivassa ympäristössä, jossa elämme.

Tasanne, jossa mikään ei tunnut etenevän turhauttaa. Nyt kerro yleisimmän syyn siihen. 


Tasannevaihe rasvanpoltossa turhauttaa, mutta yleensä vika EI OLE siinä, että kehosi toiminnassa olisi jotain vikaa. 


Kysyn usein ensimmäisenä rasvanpoltossa paikalleen jämähtäneeltä asiakkaalta: "Kuinka tarkasti olet noudattanut ruokavaliota?" 

Vastaus on usein: 

"Olen noudattanut ok hyvin, noin 90%. Lähes kaikki ateriat on mitattu". 

Tai:


 "Juuri mitään ekstroja ei ole tullut"

Nämä molemmat kommentit ovat melko häilyviä, joten tarkennan yleensä tilannetta lisää. Miksi näin?

Siksi, että käytännössä koskaan ihmisen kehossa, aineenvaihdunnassa tai muussa ei ole lääketieteellisesti mitään vikaa, vaan energiansaanti on tavoitetta korkeampaa. Joskus, tosin harvemmin, energiankulutus voi olla arvioitua pienempi. 


Näin salakavalasti "Ei paljon mitään ekstroja" voi pysäyttää rasvanpolton:

Otetaan tästä yksi konkreettinen esimerkki. Usein oletetaan, että vaikkapa loraus maitoa kahviin tai pikku keksi siellä täällä, tai pikku loraus salaatinkastiketta sovitun päälle ei haittaa mitään. 

Lasketaan hieman:

  • Tyypillinen kahvimaito sisältää noin 50 kcal/desi. Jos juot paljon kahvia (ja erityisesti murukahvia kiehuvaan veteen, jolloin maitoa tulee enemmän, jotta juoman lämpötila laskee juomakelpoiseksi), maitoa voi kulua helposti 3-4 dl päivässä, jopa enemmän. Tämä tekee 150-200 kcal 

  • Pikku keksi tai kohvehti silloin tällöin: Jos näitä tulee 1-2 päivässä, energiaa tulee lisää 30-40 kalorista 100-150 kaloriin (jos keksit ovat isoja). 

  • Hieman salaatinkastiketta lisänä: Salaatinkastikkeessa on usein energiaa noin 700 kcal/100g . Noin 10 g kastiketta (ei ole paljon) tekee siis helposti 70 kcal. Jos pääaterioita 2 päivässä, tämä on n. 150 kcal. 

Näin ollen näistä "pikku ekstroista" tai "suht tarkasta ruokavalion noudattamisesta" tulee suunnitellun päälle hyvässä tapauksessa 250 kcal päivässä, vähän huonommassa 500 kcal. Näin puhumme oikeastaan tasan tarkkaan kalorivajeista, johon ihminen "laskeutuu" usein viimeisten kilojen karistuksessa tai heikommassa tapauksessa oikein hyvässä ja terveessa nopeahkossa rasvanpoltossa. 

Eli tasannevaihe on siinä. Muuta ei tarvita. 

En kirjoittanut tätä syyllistävänä esimerkkinä. Ota tämä INNOSTAVANA ja VOIMAANNUTTAVANA esimerkkinä, sillä jos tuntuu, että vakaista pyrkimyksistä huolimatta olet tasanteella rasvanpoltossa, 99% varmuudella syy ei ole geeneissäsi, "tuhoutuneessa aineenvaihdunnassa" tai vastaavassa. Vaan hyvin maanläheisissä energiansaannin ja sen kulutuksen salakavaliin virhe-arviointihin liittyvissä asioissa :) 

Tällaista tänään, pian jatketaan! :) 


Timo Haikarainen, LitM, Suomen kokenein PT. 


ps. Jos haluat oppia KAIKEN tarpeellisen rasvanpoltosta ja lihaskasvusta ja tehdä tuloksia ilman arpapeliä vuosikiertona, tsekkaa tämä NOPEASTI, nopeudesta on etua! https://www.th-valmennus.com/seminaari-xEi kommentteja: