Muistako vanhan tarinan strutsista, joka pedon havaittuaan työsi päänsä hiekkaan? Nyt strutsi oli piilossa, kun petoa ei näkynyt. Eikä peto, ainakaan strutsin logiikan mukaan, nähnyt strutsia...
Vastaavaa logiikkaa näkee yhteiskunnassamme valitettavan usein nykypäivänä. Törmäsin siihen taas radiouutisissa tällä viikolla. Nyt kartalla on painoindeksi (BMI). Yksi uutisten viesteistä oli: "Kanada on jo luopunut painoindeksin käytöstä. Tämä on herättänyt pohtimaan, pitäisikö näin tehdä myös Suomessa".
Tämä on loistavaa "strutsi-logiikkaa". Kun muutokset mittarissa eivät ole mairittelevia, unohdetaan mittari!
Jutussa sisällään oli asiallista pohdintaa aiheesta, mutta siinä sorruttiin nostamaan esiin hyvin pieniä populaatio-esimerkkejä. Samoin yleinen "indeksin mollaus" sai taas vettä myllyy ja saattaa estää useammankin ihmisen tekemästä terveydensä kannalta otollisia valintoja ja perustelemaan itselleen vian olevan mittarissa, ei oman kehonkoostumuksen tilanteeessa.
2/3 suomalaisista on ylipainosia, monissa ikäryhmissä 25-30% on lihavia: Hoidetaan homma pois päiväjärjestyksestä luopumalla painoindeksin käytöstä
Suomalaisten painoindeksi on noussut tasaisen tappavaa (valitettavasti tässä tapauksessa usein kirjaimellisesti) vauhtia viimeisen 40 vuoden aikana.
Nousu painoindeksissä EI johdu etupäässä kuntosaliharjoittelun yleistymisestä!
Kyllä, ehkä mietit jo koko alustukseni ajan viestiä, jota meille usein tuputetaan yksittäisesimerkkien kautta: "BMI on ihan surkea mittari, kun mulla / yhellä mun tutullakin näkyy vatsalihakset ja se on BMI:n mukaan ylipainoinen!".
Tässä unohtuu usein se, että aivan valtaosa matti ja maija korhosista EI ole hankkinut itselleen poikkeuksellisen suurta määrää lihasmassa. Ei, vaan useimmiten takana on lisääntynyt rasvan määrä kehossa.
Eritysesti, kun kyseeseen tulee määritelmällisesti lihavat, eli yli 30 BMI omaavat, on jo aivan äärimmäisen haastavaa löytää ihminen, jolla esimerkiksi vyötärölihavuuden indikaattorit eivät olisi punaisella (eli yksinkertaisimpien viitearvojen mukaan miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm vyötärönympärys).
Onko kovasti yleistynyt kuntosalitreeni tuottanut Suomeen jo lähes 3 miljoonaa ylipainoista (painoindeksi yli 25, monissa ikäryhmissä prosenttiosuus hipooo jo 80% tasoa)? |
Esimerkkejä elävästä elämästä - Paino indeksi ei ole ollenkaan yhtään paskempi mittari. Myös treenaavilla se kertoo usein liiasta rasvan määrästä kehossa
Erityisesti me kuntoilevat miehet tykkäämme mollata painoindeksiä. Naisilla tämä on omien havointojeni perusteella harvinaisempaa, joskaan ei tavatonta. Itsekin olen indeksiä aikoinaan mollannut. Varsinkin ensimmäisillä "bulkkikausillani" (bulkki=pyrkimys hankkia lihasmassaa erittäin runsaan syömisen avulla) vuosituhanteen vaihteessa.
Silloin en vielä oikein ymmärtänyt, että lihasmassan kasvatus ei aina vaadi plussakaloreita tai jos se vaatii, se ei vaadi lähinnä rasvaa kasvattavia "Mars-patukka ja McDonalds" -bulkkeja.
Kyllä. Pistämme kohonneen tuloksen heti "poikkeuksellisen suuren lihasmassamme" piikkiin. Rasvaprosenttimmehan on "Joku kymppi risat, ehkä max 15%, välillä näkyy vähän ylempiä vatsalihaksiakin...". Kuten sanottu, olen itsekin ollut vastaavassa tilanteessa ja puhunut itselleni noin. Mutta onneksi käytännön säälimättömät realiteetit opettavat tällaista kovapäistäkin "Jukolan jussia".
Nimittän näistä tapauksissa olen erittäin, erittäin, erittäin usein kuitenkin mitattunut "kymppi risan" sijasta 22-26% tasolla liikkuvan rasvaprosentin yhdistettynä 95-100 cm vyötäröön, joka ei kyllä ole terveyden kannalta vaikkapa kolmi-nelikymppiselle herrasmiehelle todellakaan kovin hyvä tilanne.
Lainaan tässä alla vielä lihavuustutkija Pertti Mustajoen blogitekstiä. Pidän Mustajoen lähestymistavasta, joka on tieteeseen perustuva, vailla taipumusta sortua "strutsilogikkaan". Suosittelen tutustumaan hänen blogiinsa.
Olettakaamme että maassamme on 30 000 lihastreenattua ihmisvartaloa, joiden rasvamäärä on normaali mutta painoindeksi koholla. Kun vähennämme heidät Suomen ylipainoisten luvusta, ylimääräistä rasvakudosta kantavien ylipainoisten määrä on 2,95 miljoonaa. Tämä muuttaa ”oikeasti” ylipainoisten prosenttiluvun 53,6:ksi.
Jokaisessa mittarissa on haasteensa -avain on asiantunteva tulkinta
Tässä tapauksessa siis EI pidä alkaa mollata mittaria, kun a) mittarin kehitys ei ole mairitteleva tai b) nostaa esiin muutamaa prosenttia tai jopa promillea edustavia "tosi hyviä esimerkkejä siitä, että painoindeksi on ihan paska mittari!".
Ei, vaan on ryhdyttävä entistä ponnekkaampiin toimenpiteisiin ylipainon ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.
Sekä toisaalta parantaa painoindeksistä palautetta antavien tahojen tietämystä antaa oikeanlaista viestintää ja informaatiota, jos joskus harvoin pakeille tulee joku ihminen, jolla lihasmassa on oikeasti syy siihen, että painoindeksi on koholla.
Samalla hänen pitää pystyä arvioimaan muilla mittareilla (esim. vyötärönympärys tai kehonkoostumusmittaus), olisiko syytä kiinnittää huomiota syömiseen ja liikuntaan. Palautteenannon laadun kriittistä tärkeyttä iskostettiin minunkin kovaan päähäni opiskellesani valmennus- ja testausoppia pääaineeni Jyväskylän yliopiston liikunta-biologian laitoksella.
Jos paino on päässyt nousemaan, ryhdy tekemään innostuneesti asialle jotain! Fiksuilla konsteilla tilanne korjaantuu nopeammin kuin uskoitkaan!
Vaikka olen hyvin kriittinen älyttömyyksiä kohtaan, olen perusluonteeltani optimisti! Siksi haluan myös tässä lopettaa positiiviseen sävyyn. Nimittäin jos painoindeksisi on pompannut jo selkeästi yli 25 tason, puhumattakaan, että se lähestyisi 30 tasoa, älä noudata tätä täysin päätöntä strutsilogiikkaa, vaan ryhdy tekemään asialle jotain.
Vaikutusmahdollisuutemme ovat nimittäin aivan loistavat! Ja kun homma alkaa etenemään, se on todella voimaannuttavaa ja motivoivaa! Tähän hommaan löydät toki hyviä resursseja tästä blogista ja sen lähes 500 artikkelista.
Myös käypähoito -suositusten ylipainoa koskeva osio on tutustumisen arvoinen.
Jos haluat suoraan hyödyntää minun menetelmiäni, yksi vaihtoehto on "Lihaskasvu ja rasvanpoltto" -kirjani.
Toinen erinomainen, kaikki tarvittavat työkalut (ruokavaliot, treenit, seuranta, etätukeni ym ym) ja valtavan määrän lisäinfoa sisältävä kokonaisuus ovat 7.3.2022 alkavat verkkovalmennukseni. Tsekkaa myös linkeistä loistavia esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat tehneet BMI:ille innostuneesti asioita, voivottelun tai "strutsi-logiikan" sijaan!
1) 2 kuukaudessa kesäkuntoon -valmennuksen
NAISTEN valmennus TÄÄLLÄ :
https://www.thtraining.fi/karista-joulukilot-naiset-1
MIESTEN valmennus TÄÄLLÄ ) :
https://www.thtraining.fi/joulukilot-m
JA
2) Yleisön pyynnöstä 1 kk rasvanpolton super-tehopaketin, Pikapoltto-valmennuksen!
Sen linkit alla:
NAISTEN 4 viikon PIKAPOLTTO -valmennus TÄÄLLÄ:
https://www.th-valmennus.com/pikapoltto-naiset
MIESTEN 4 viikon PIKAPOLTTO -valmennus TÄÄLLÄ:
https://www.th-valmennus.com/pikapoltto-miehet
JA muista: Nyt valmennuksiin on voimassa todella mesevä ennakkoetu. Mitä nopeammin toimit, sitä enemmän etua saat!
Mukavaa päivää!
Timo Haikarainen
Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti