keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Kropan ulkomuoto uusiksi -5,8 kg lisää lihasta 2,5 kuukaudessa!

Moi!

Nyt on taas aika luoda katsaus tuloksiin, joita mainiot asiakkaani saavat aikaan tinkimättömällä työllä, mutta kuitenkin hyvällä fiiliksellä vailla aamusta iltaan harjoittelua (jota todella hyvä tulokset eivä todellakaan vaadi, päinvastoin). Tällä kertaa käsittelemme lihasmassatavoitetta, ja erityisesti tehokasta lihamassan lisäämistä.

Syys-lokakuun vaihteessa sain yhteydenoton 30+ herrasmieheltä, jonka tavoitelistan kärjessä oli kehonmuokkaus ja lihasmassan hankkiminen.  

Lokakuun puolivälin jälkeen harjoitussapluuna oli valmis, ja lähdimme toteuttamaan suunnitelmaa. Asiakkaani on tehnyt erimerkillisesti työtä treeniä ja ruokavaliota toteuttaen, kuitenkin maltillisella ajankäytöllä ja vailla pakkomielteistä suhteutumista asiaan –salilla rautojen parissa noin 3 tuntia viikossa viettäen. Tammikuun alussa, noin 2,5 kk päästä, tulokset olivat varsin mukavat:

Reisi +5,7 cm
Olkavarsi +4,5 cm
Rasvaprosentti 8,7%>7,9%
Rasvaton kehonpaino +5,8 kg (n. 10% nousu rasvattomassa kehonpainossa, mikä on erittäin suuri korotus)


Kuva 1. 2,5 kk nousujohteisen, yksilöidyn lihasmassaharjoittelun tulokset. Lähes 6 kg "puhdasta pihviä" ja 4,5 cm paksumpi käsivarsi saavat kropan näyttämään kovin erilaisesta! 


Maksimoi lihaskasvu: Panosta kriittisiin periaatteisiin, unohda vähemmän kriittiset


Tuloksellisen harjoittelun kriittinen lähtökohta on oleellisiin asioihin panostaminen. Kehittävässä harjoittelussa ei ole mitään maagista tai mediaseksikästä. Kyse ei myöskään ole kummallisten salaisuuksien käyttämisestä tai ylivertaisesta ohjelmamallista, joka tuottaa ylivertaiset tulokset jokaisella harjoittelijalla.  

Tieteelliseen näyttöön perustuvien valmennusopin ja urheiluravitsemuksen periaatteiden noudattaminen tuo tuloksia. Harjoittelussa tulee panostaa 90-95% voimavaroista kriittisten perusperiaatteiden toteutukseen, nousujohteisesti ja sopivasti yksilöitynä. Lihasmassan kasvattamisessa on kyse niin kutsutun hermolihasjärjestelmän kuormittamisesta tavalla ja ”välineillä”, jotka tuottavat tehokkaat tulokset.

Jokaisen ihmisen hermolihasjärjestelmä ja sen tietyn hetken toimintaprofiili on yksilöllinen. Tähän toimintaprofiiliin pitää sovittaa oikeat välineet. Tämä tarkoittaa harjoitusmallin (jaot ym.), harjoitteiden, ja kuormituksen intensiteetin valintaa sekä oleellisten periaatteiden toteutusta tavalla, joka tuottaa tietyllä yksilöllä tuloksia halutulla tavalla.

Entä ne vähemmän kriittiset periaatteet? Niitä on monia, mutta heitän ilmoille yhden yleisen. Usein aloitteleva harjoittelija käyttää jopa satoja euroja kuukaudessa lisäravinteisiin. Kolmet eri shakerit ja sörsselit treeniin mukaan, pari kymmentä purkkia ja purnukkaa kaapissa. Minä käytän muutamia urheiluravinteita monien asiakkaideni harjoittelun tukemiseen, mutta sanonpa vielä kertaalleen tämän faktan: Jos harjoitusohjelma ja perusruokavalio eivät saa sinua kehityksen tielle, sitä ei saa mikään urheiluravinnesörsselikään. Niillä saa parhaillaan pienen lisähyödyn kehittymiseen.

Entä se lahjakkuuskysymys lihasmassaharjoittelussa..?Onko erinomaisia tuloksia tarjolla vain huippu-lahjakkaille? Ei. Lahjakkuus vaikuttaa harjoittelun tuottamiin tuloksiin. Harjoittelemattomien, lihasmassa päätavoitteenaan aloittavien miesasiakkaideni kanssa pyrimme lähtökohtaisesti aina 1-2 kg/kk rasvattoman kehonpainon nousuun ensimmäisten harjoituskuukausien aikana. Tähän päästäkseen ei tarvitse olla super-lahjakkuus, jollaisia nousee esiin kerran vuosikymmenessä. Tähän päästäkseen ei tarvitse lihottaa itseään lähinnä rasvaa kroppaan keräten. Edellyttäen, että edellä mainittuja kriittisiä asioita tehdään yksilöidysti. Älä siis epäröi lahjakkuuttasi, vaan kääri hihat ja lähde hommiin!


Onko osa meistä tuomittu epäonnistumaan? Tutkimustieto on osoittanut, että pieni osa meistä (noin 5%) on niin kutsuttuja non-respondereita. Heillä lihasmassa ja voima ei kehity merkittävästi. Mutta monet eivät lopulta ole non-respondereita, kun harjoitteluun ja ruokavalioon liittyviä seikkoja puretaan yksilöllisesti. Jos olet harjoitellut vailla tuloksia, hae ulkopuolista valmennusapua tilanteeseesi. Älä tuomitse itseäsi siihen muutaman prosentin joukkoon, joka ei saa geneettisten tekijöiden takia merkittävää kehittymistä aikaan. Käännä kaikki kivet –se kannattaa!

Mukavaa torstaipäivää ja hyviä lihasmassatreenejä!

PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

ps. Jos olet kiinnostunut lihasmassaharjoittelun vankkaan tutkimustietoon perustuvasta teoriasta ja tehokkaista käytännön sovellutuksista eri kohderyhmillä, tule ihmeessä mukaan kattavaan 5 h koulutukseen aiheesta. Pidän sen yhteistyössä Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilun kanssa, Helsingin Olympiastadionin luentotilassa 7.2.2015. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkin löydät täältä.

Ei kommentteja: