sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kyykkytreeneihin maustekaapin kautta

Kotiuduin eilen työkeikalta ja pysähdyin matkalla ruokakaapin täydennykseen. Käppäilin ruokakaupan hyllyrivistöjen ohi. Lisäravinnehyllyt ovat kasvanee viime aikoina. Mutta ohitin ne ja menin kohti maustehyllyä. Sieltä nappasin kouraani alle euron maksavan purnukan, joka sisältää tutkitusti tehokasta lisäravinnetta. Mitäs kumman pöperöä tämä sitten oli? Se oli ruokasoodaa.

Helpotusta maitohappopolttoihin

Lihakset menevät tiukassa treenissä voimakkaasti maitohapoille. Maitohapon, tai oikeammin laktaatin, määrä saattaa kovissa treeneissä nousta jopa 20 kertaa lepotasoa korkeammalle. Laktaatin kertyminen ja sen aiheuttama vetyionien määrän kasvaminen on yksi niistä tekijöistä, jotka lopulta lopettavat sisukkaimmankin treenaajan sarjan. Tämä kertyvä happamuus nimittäin haittaa sekä lihaksen voimantuottoa että aineenvaihduntaa. Kropalla on monia konsteja taistella tätä happamuuden kasvua vastaan. Yksi näistä puskureista on bikarbonaatti, jota myös ruokasooda sisältää. Bikarbonaatti auttaa ehkäisemään tätä happamuuden kasvamista ja lihastyötä pystyy jatkamaan hieman pidempään.

Bikarbonaatin on havaittu tutkimuksissa parantavan lyhytkestoisia ja keskipitkiä anaerobisia suorituksia -sellaista lihastyötä, jossa maitohappo alkaa todella jylläämään. Voima- ja kuntosalitreenin yhteydessä sitä ei ole juuri tutkittu, mutta olen havainnut sen olevan hyvä apu lihasmassatreeneihin, joissa tehdään noin 15 toistoa todella kovaa ja hieman vajain palautusajoin.

Väsymys iskee ruokasoodatankkauksen jälkeen hieman eri tavalla. Sen sijasta, että valtava maitohappopolte keskeyttäisi sarjan, tuntuu, että painot vain putoavat kädestä. Väsymysreaktiossa on pienen pieni ero. Nupin ja lihassolujen supistuvien osien välillä on lukuisa määrä paikkoja, jotka yhdessä vaikuttavat uupumiseen, joten hyytyminen kyllä tulee, mutta se tulee hieman myöhemmin.

Pystyt kuitenkin vääntämään liikkeissä toiston pari enemmän kuin normaalisti ja kovempi treeniärsyke voi auttaa sinut taas askeleen lähemmäksi tavoitteitasi. Niinpä tämä jauhe voi auttaa kohottamaan taikinan lisäksi myös lihaksesi muotoja.Kuva 1. Ruokasoodan avulla saat pari lisätoistoa tiukoissa ja hapottavissa sarjoissa.

Näin nappaat leipurin lisäravinnetta

Ruokasoodaa ei kannata käyttää kaikissa treeneissä, vaan parhaiten se sopii tehostamaan niitä kaikkein rankimpien treenijaksojen kaikkein vaativimpia treenejä. Tavara kun ei ole varsinaista ameriikan herkkua ja säännöllinen runsas käyttö voi olla muutenkin kyseenalaista. Miten tätä yllättävän kotoista lisäravinnetta sitten käytetään:

·Tarvitset bikarbonaattia noin 0,3 grammaa per painokilo. Esimerkiksi 70 kg henkilöllä 21 grammaa ajaa asian. Vaikkapa kuvan ruokasoodapurkissa tavaraa on yhteensä 120 grammaa.

·Sekoita ruokasooda noin litraan vettä ja nautiskele se parin tunnin aikana ennen treeniä. Maku ei ole maailman paras, mutta kyllä sen kestää

·Treenaa kuin eläin! Jos nappasit lisäravinnetta, jonka tarkoitus auttaa sinua tekemään ne kaikkein kettumaisimmat toistot, tarvitset kunnon psyykkisen latauksen treeniin!

Herkkävatsaiset, varokaa!

Ruokasooda ei sovi kaikkien vatsalle. Se pistää monilla pakin sekaisin, joten sen käyttöä kannattaakin kokeilla sellaisissa olosuhteissa, joissa pääset helposti vessaan niin treeniä edeltävän tankkausvaiheen kuin itse treeninkin aikana. Terveyshaittaa aineesta ei ole, mutta muistakaa, että varoitin tästä! :D

Samankaltaisia puskurivaikutuksia voi hakea myös beta-alaniinilla, jota taas myydään siellä lisäravinnehyllyssä. Se sopii paremmin myös pidempiaikaiseen käyttöön ja herkkävatsaisille.

Hop hop hapottelemaan!

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajantasalla: facebook

Ei kommentteja: