tiistai 28. heinäkuuta 2009

Tuloksia –niitä on tarjolla meille kaikille!

Miten saada tuloksia harjoittelussa? Miten muokata kehoa, pudottaa painoa, voida paremmin –niin henkisesti kuin fyysisestikin? Kaikkien näiden asioiden taustalta löytyy yhdistävä, yksinkertainen tekijä: Säännöllisyys. Pikaruokakulttuuri ei tosin säännöllisyydelle suurta painoarvoa anna, mutta pientenkin asioiden toistaminen jatkuvasti, päivä toisensa jälkeen on se asia, joka lopulta vie meidät päämääräämme.

Arvioidaan, että huippuluokan eksperttitason saavuttaminen jollain alalla vaatii vähintään 15 000 tuntia. Siis yli 4 tuntia päivässä 10 vuoden ajan. Eksperttitasolle ei toki jokaisen liikkujan tarvitse pyrkiäkään, mutta työtä kaikkien tavoitteiden saavuttaminen joka tapauksessa vaatii. Tai sitten onnea, mutta onneen ei kannata liikaa luottaa.

Kiertelemme usein työn roolia ja sen välttämättömyyttä syyttämällä itseämme erikoisominaisuuksien, kuten lahjakkuuden, tiettyjen luonteenpiirteiden puutteesta, vaikka jokainen voi saada tuloksia säännöllisellä työllä. Silti usein puhutaan vain lahjakkuudesta: ”Vain lahjakkaat pystyvät siihen ja tähän!”. Geneettinen lahjakkuus on toki edellytys huippu-urheilumenestykseen, mutta kukaan ei menesty pelkillä lahjoilla urheilussa tai muillakaan aloilla. Itse paitsi urheilen, myös soitan kitaraa ja olen kiinnostunut tämän instrumentin huipputaitajista ja heidän taustoistaan. Kaikkia tunnettuja kitaravirtuooseja yhdistää tietysti lahjakkuus, mutta myös eräs toinen seikka: Jimi Hendrix, Eric Clapton, Eddie Van Halen, he kaikki viettivät noin kymmenisen vuotta elämästään kitara kädessä, aamusta iltaan, joka ikinen päivä, ennen kuin he nousivat maailman tietoisuuteen. Sama koskee kaikkia heidän hieman vähemmän tunnettuja, joskaan ei taidollisesti heikompia kollegoitaan. Mutta olen myös varma, että kuka tahansa, joka viettää saman määrän harjoitustunteja kitaran parissa, oppii soittamaan niin hyvin, että häntä aletaan kutsua ”lahjakkaaksi”. Vaikka tämä henkilö olisi ennen harrastuksen aloittamistaan tuomittu musiikillisesti ”tyystin lahjattomaksi” jossain masentavassa ja ihmisen uteliasta mieltä latistavassa testitilaisuudessa.

Kuntoilussa onnistuaksesi Sinä et tarvitse 8 tuntia päivässä. Kuntoilijana tarvitset aluksi 3-4 tuntia liikuntaa viikossa, säännöllisesti, viikko toisensa jälkeen. Jos kilpaurheilet, toki enemmän, mutta useimmat meistä eivät harrasta kilpaurheilua. Et ole lahjaton yksilö, jota ei ole luotu liikkumaan. Sinulta ei myöskään puutu tahdonvoimaa tai muita ”ominaisuuksia” –ne kaikki ovat sisälläsi. Sinulla on kaikki ihmisen ihmeelliset, sopeutumaan kykenevät geenit, joita tarvitset saavuttaaksesi tuloksia –säännöllisellä työllä.

Tämän työn tekeminen on vaan usein kovin vaikeaa, mutta miksi se on sitä? Miten siitä voisi tehdä helpompaa? Eikä vain helpompaa, vaan nautittavaa, mukavaa, sellaista tekemistä, joka ei tunnu työltä? Siitä lisää tämän viikon lopulla, pysy mukana!

Timo Haikarainen
www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: