lauantai 15. elokuuta 2009

Inspiraatiota MM-.kisoista!

Yleisurheilun mm-kisat starttaavat tänä viikonloppuna. Kisat kokoavat Berliiniin lajin eliitin, jonka edesottamuksia saamme seurata reilun viikon ajan. Mitä hyödyllisiä oppeja voisimme napsia itsellemme näiltä huippu-urheilijoilta?

1.Treenaa perusliiketaitoja! Yleisurheilussa useat perusliiketaidot, kuten juokseminen, hyppääminen ja heittäminen on viety huippuunsa. Nämä taidot todella unohtuvat, jos emme säännöllisesti harjoita niitä. Heittokäsi on takuulla ruosteessa, jos edelliset heitot on tullut suoritettua ala-asteen liikuntatunneilla. Vaikka taitoja ei sinänsä tarvitsisi, on vain niin, että kehomme on kehittynyt nykyiseen malliinsa näitä taitoja tehden. Esim. olkanivelen normaali liikelaajuus ja toimintakyky olisi takuulla parempi, jos ihmiset heittelisivät jotain säännöllisesti.

2.Teho ja nopeutta kehiin! Yleisurheilijat nopeita, kimmoisia ja tuottavat voimaa todella sähäkästi. Tämä on paitsi geneettinen myös treenin tuoma ominaisuus. Se on myös suuri fyysisen suorituskyvyn tulppa kuntoilijalla, koska useat lihaksistamme on suunniteltu nopeaan voimantuottoon kuten pikajuoksuun ja tehokkaisiin hyppyihin. Silti kuntoliikunta on yleensä aina kestävyystyyppistä, hidasta etenemistä. Tästä syystä monilla meistä on suuria vaikeuksia esim. nilkan tukevuuden ja pidon kanssa. Nilkka ja pohja tuppaavat käyttäytymään kuin löysä makaroni, vaikka niiden toiminnan pitäisi nopeissa tilanteissa muistuttaa lähinnä jämäkkää ja kimmoisaa jousta.

Myös pakaralihasten ja takareisien voimatasot, lihasaktiivisuus ja sitä kautta myös kiinteys on nykyihmisellä usein heikonlainen, koska näitä lihaksia ei käytetä siihen, mihin ne on pitkälti suunniteltu, eli jälleen nopeaan juoksemiseen, hyppäämiseen ja raskaiden kuormien nostamiseen.

3.Kropan ulkomuoto seuraa suorituskykyä! Spritterit eivät liiemmin bodaa tai tee rasvanpolttolenkkejä, mutta silti heidän lihaksistoaan ja erottuvia vatsalihaksia ihaillaan. He vain kasvattavat järjestelmällisesti voimatasojaan muutamissa perusliikkeissä, ja pyrkivät jatkuvasti suurempiin treenimäärin tai kovempiin vauhteihin juoksuvedoissaan. Kehon muovautuu siinä sivussa. Monilla sprinttereillä jopa treenimäärillä, mitkä monet aktiivikuntoilijat peittoavat mennen tulleen. Kyse on treenin laadusta ja päämäärätietoisuudesta. Ei pelkästä tuntimäärästä, kulututuista kaloreista tai juostuista kilometreistä.

En suinkaan sano, että jokaisen pitäisi pyrkiä huipputason suorituskykyyn tai suuriin lihaksiin ja pyykkilautavatsaan, mutta fakta on, että kehon muovaaminen vaatii aina suorituskyvyn kohottamista. Jos voimatasot eivät kasva, eivät lihaksetkaan muokkaudu ja keho kiinteydy. Jos kunto ei lenkkipoluilla tai vetotreeneissä kasva, ei yleensä kehon koostumuskaan parane.

Kaikkia näitä oppeja voi soveltaa käytännössä Suomen lukuisilla urheilukentillä. Nyt vai pientä inspiraatiota televisiosta ja sitten kentälle kokeilemaan näitä mukavia lajeja! Ja kaikkea voi siellä myös helposti mitata. Paljonko pystyt parantamaan 60 metrin aikaasi tai pituushyppytulostasi syyskuun loppuun mennessä, jos treenaat niitä 2 kertaa viikossa? Entä kuulantyöntöäsi? Tässä mukavia ja erilaisia kuntoiluhaasteita syksyn varrelle. Mutta ennen kaikkea, muista nauttia yleisurheilusta!

Mukavaa viikonloppua!

Timo Haikarainen
www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: