torstai 10. elokuuta 2017

Kokenut treenaaja polttaa 7,4 kg rasvaa 2 kuukaudessa ja rakentaa samalla 1,4 kg lihasta


Moro!

Pelkäätkö lihasmassan menetystä, kun poltat rasvaa? Et ole yksin. Sehän ketuttaa, kun kummun sulatuksen yhteydessä lähtee lihat. Mutta näin ei tarvitse olla. 

Kun luet tämän jutun, muun muassa:


  • Mitkä ovat tärkeimmät treeniedellytykset lihasten säilyttämiselle rasvanpolton aikana?
  • Kuinka lihaskudostasi verottava verokarhu vaati uhrinsa, eli kutistaa lihaksiasi. Ja kuinka pidät sen loitolla.
  • Mitkä kaksi mokaa ovat hyvin yleisiä ja johtava usein lihasten pienentymiseen rasvanpolton aikana? 

Mennään asiaan. Keväällä asiakkani hyppäsi mukaan 2 kuukauden tehovalmennukseni verkossa (jonka toteutin kevät-versiona) ja laitoimme pyörät pyörimään. Lähtötilanne osoitti, että kropassa oli maltillisesti rasvaan (16,4%) ja lihasta sekä voimaa asiakkaani oli hankkinut vuosien varrella reippaasti tehokkaalla treenillä. 

Hän totesi, että nyt olisi mukava kiristellä kroppa kondikseen. Mutta pitkän treenitaustan lihasmassahävikin mahdollisuus kyti taustalla. 

Totesin, että eipä kannata kantaa huolta siitä. Vedetään treenit ja ruuat suunnitelmien mukaan, ja eiköhän homma etene varsin mallikkaasti. Ja 2 kuukauden kokonaisuuden lopputsekkaus näyttikin varsin mukavia lukemia: 

Rasvamassa     -7,4 kg
Lihasmassa      +1,4 kg
Rasvaprosentti  16,4 % > 9,7 %

Kuva 1. Kun kroppaa kiristellään "rantakireyksiin", ei lihasmassahävikistä tarvitse huolestua, JOS taustalla ovat optimaaliset treeni- ja ruokavalioperiaatteet. Rasvanpolttovauhti oli 0,93 kg/vk. 

Nopea rasvanpoltto lihakset säilyttäen ja niitä jopa lisäten –meikäläisen oppipolku aiheen parissaLihasten säilyttäminen ja niiden kasvattaminen energiavajeessa alkoi kiinnostaa meikäläista 2000-luvun alussa, kun en asiakas-casejeni perusteella oikein purematta niellyt yleistä väitettä ja pelkoa lihasmassahävikistä rasvanpolton aikana. 

Tuolloin meikäläisellä oli tapana istuskella yliopiston tiedekirjastossa ja käydä läpi aiheeseen liittyviä tutkimusraportteja ja fysiologian, biomekaniikan ja ravitsemustieteen kirjallisuutta, jotka silloin olivat pitkälti paperimuodossa (mikä on jälkikäteen ajateltuna hyvä, sillä internet on räjäyttänyt hyvän, mutta erityisesti huonon treeni- ja ravitsemustiedon määrän). Illalla painuin salilla valmentamaan ja sovelsin tietoa käytäntöön.

Näin laadin harjoitus- ja ruokavaliomalleja ja testasin niitä jatkuvasti tuloksia tarkasti seuraten. Kovapäinenkin tässä rallissa oppii jotain ja pikku hiljaa minulle alkoi hahmottua (ja myönnän kyllä, tosi monien ”hutien” opettamana) tiekartta lihasten säilyttämiseen ja itse asiassa kasvattamiseen samalla kun rasva palaa. Heitän tähän aluksi pari tosi isoa ajatustani aiheesta.

Keskeisin idea on kropan koostumuksen optimoinnissa on 24/7 -ajattelu. Lihaksille pitää antaa juuri oikeanlaisia ”pillinvihellyksiä” juuri oikein ajoitettuna. Ja taata treenin 24/7 -ympäristö, jossa lihas palautuu ja rakentuu optimaalisesti.

Yleisesti ajatellaan liikaa 1) treenin aikaista ”lihaksen tuhoamista” ja 2) treenin tehostamista esim. energian, hiilarin ja erityisesti monenkirjavien litkujen tälläämisellä treenin ympäristöön.


Tsekkaillaan nyt paria tärkeää prinsiipiä lihasten säästämisestä ja kasvattamisesta rasvanpolton aikana.

Kuinka lihas kasvaa kokeneella samalla kun rasva palaa?


Kuvittele ensin, että lihaksissasi ovat täynnä pieniä ”työläisiä”, joita on lihaksessa hieman sen koosta riippuen muutamasta kymmenestä pariin tuhanteen. Nämä "työläiset" ovat niin kutsuttuja motorisia yksiköitä, eli lihassoluyksiköitä, jotka supistuvat tai eivät supista. Ja jotka aktivoituvat tai eivät aktivoidu, kun treenaat. Jos jotkut niistä eivät aktivoidu, ne eivät vastaa treeniin, ts. pidä yllä kokoaan tai kasva.


Nämä "työläiset" siis pitää saada KAIKKI töihin. Miksi näin? Jos mukana on laiskureita, energiavajeessa ne laiskurit alkavat pienentyä! Jotta saat ne kaikki töihin, tarvitset 1) riittävän isot treenipainot (alle 15 toistoa, jaksottelussa aina 1-5 toiston sarjoihin asti), 2) riittävän monipuolisen liikevalikoiman (pelkkä veto, kyykky ja penkki ei riitä) ja 3) riittävän hyvän taidon tehdä liikkeet oikein (Liikkeet pitää tuntea lihaksissa, mutta akrobaatin motoriikkaa ei tarvita).  Tämä takaa sen, että yksi treeniärsykkeesi on sellainen, että nämä lihaksia ohjaava hermostosi patistelee nämä kaikki työmiehet töihin ja olet täyttänyt ensimmäisen lähtökohdan lihastesi säilyttämiseen ja kasvattamiseen rasvanpolton aikana.


Lihaksia pitää treenata sopivalla tiheydellä ja vaihtelua pitää olla mukanaEnergiavajeessa kroppasi yrittää koko ajan kinuta lihaksiltasi proteiinia energiaksi. Jos kaikki motoriset yksiköt, eli ”työläiset” lihaksessasi eivät ole riittävän säännöllisesti hommissa, tuo lihaksia sulattava ”verokarhu” alkaa verottaa lihaskudostasi heti kun edellisestä ärsykkeestä on kulunut riittävästi aikaan. Siksi lihakselle pitää antaa riittävä ärsyke riittävän usein.

Kuva 1. Näinkö on? Lihasten "tuhoaminen" summamutikassa niin, että viikkon ei taivu pöntölle, voi tuntua "miehekkäältä", mutta kovin tuloksellista se ei yleensä ole. Tärkeää on treenata kovaa, laadukkaasti ja systemaattisesti. 
Yleensä (lähes aina) on fiksumpaa pitää näitä "työläisiä" hommissa tiheämmin kuin kerran viikossa. Useimmissa tapauksissa optimitiheys löytyy treenaajan kokemuksesta ja jaksottelun vaiheesta riippuen 2-6 päivän väliltä. Lihasten ”tuhoaminen” totaalisesti kerran viikossa ei ole useimmille treenaajilla optimaalinen vaihtoehto, vaikka se kovin yleistä onkin.Toinen sääntö: Pidä laiskuuteen taipuvaiset lihaksesi hereillä, tai muuten lihashävikki iskee!Motoriset yksiköt eli ”työläisesi”  ovat myös erittäin taipuvaisia laiskuuteen. Ne nimittäin yrittävät jatkuvasti keksiä keinoja pinnata normaalissakin tilanteessa, mutta energiavaje tutkitusti lisää tätä pinnaustaipumusta: ”Työläiset” etsivät ”nakki-suojaa” entistäkin ahkerammin!  Silloin erityisesti kaikkein luontaisesti laiskimmat ”työläiset”, eli nopeimman ja isoimmat motoriset yksikkösi alkavat pinnata. Ja silloin taas ”verokarhu” iskee.

Näitä laiskureita pitää herätellä muuttamalla työkäskyjä. Eli toisin sanoen jaksottelemalla treeniä. Sarjamäärien, toistomäärien ja liikkeiden vaihtelu on olennainen osa tätä ”työkäskyjen” vaihtamista. Silloin kaikkein laiskimmatkaan "työläiset" lihaksessasi eivät jää uuninpankolle makaamaan, vaan säilyttävät kokonsa ja itse aisassa lisäävät sitä!

Mutta käskyjä ei pidä vaihdella liikaa. Muuten ”työläiset” ovat ihan sekaisin, eivätkä tee työtä käskettyä eli rakenna kroppaa kohti marmoripatsas-muotoa. Siksi ”Hei, mitä treenattaisiin tänään?”.. ”Öö, tehäänkö käsiä?”.. ”Joo, tehään vaan”.. ”Mitä liikkeitä tehdään?”.. ”Totanoin..Hauista tangolla?”.. ”Ok, otetaan pakkotoistoja sitten” EI ole paras mahdollinen tapa edetä. Vaan vaihtelusta pitää tehdä systemaattista, niin että se kampittaa ”työläisten” työtapojen ja tyypillisten lintsaustaipumukset, jotka liikuntatiede on paljastanut.

Näitä prinsiipejä asiakkaani toteutti esimerkillisesti 2 kk valmennuksessa, ja hän totesikin lopussa:
”Treeni oli suoraviivaista ja tehokasta. Hullua erikoistekniikoiden tahkoamista ei ollut mukana ja tämä lähestyminen toimi mainiosti"

Tästä oli hyvä jatkaa eteenpäin kohti uusia treenihaasteita!


Muuten asiakkaani kaveri oli myös mukana 2 kk tehovalmennuksessa, ja hän lähti hommiin toisaalta samanlaisesta, toisaalta erilaisesta tilanteesta.. Samaa oli pitkä voimailutausta. Erilaista korkeampi rasvaprosentti lähtötilanteessa. Miten tässä kävi..? Siitä ja parista muusta esimerkistä kerron lähiaikoina. Mutta sen voin vinkata, että rasvaa kärysi pitkälti päälle kilo per viikko tahdilla ;) 

No niin. Lopuksi patistelen sinua jälleen TOIMINTAAN! Äärimmäisen tehokas kropanmuokkaus on mahdollista. Työkalut siihen ovat olemassa. Seuraava siirto on sinun. Ei muuta kun hanuri ylös penkistä ja hommiin!

Hyviä treenejä! 

PT-Timppa

Aloita tie tuloksiin: www.th-valmennus.com

ps. Jos sinä haluat polttaa rasvaa ja rakentaa lihaksia TAI vaihtoehtoisesti rakentaa lihaksia jo valmiiksi hoikkaan runkoon, nämä sadoilla ja sadoilla asiakkailla 16 vuoden aikana viilamani 24/-7 -periaatteet löydät ”Karista kesäkilot 2 kuukaudessa” –valmennuksesta, jonka kevät.-versiota tässä jutussa esiintynyt asiakkaani toteutti. Koska valmennuspaikkani ovat täynnä, päätin tarjota valmennuksesta syksyversion, jolla kesäkilot karisevat kroppa tiivisty silmissä. Siitä löydät kaikki tarkat työkalut, joilla:
  • Muokkaat kroppaasi ennätysvauhtia –juurikin niin, että lihasmassasi säilyy tai lisääntyy, kun poltat kropastasi rasvaa todella nopeasti, 1 kg/vk, jopa 1,5 kg/vk vauhtia, jos rasvaprosentisi on korkea
  • Säilytät ja kasvatat lihasmassaasi olet kohtalaisen kireässä kunnossa.
  • Tai keskityt puhtaasti lihasmassan hankkimiseen, mikäli kondiksesi on jo tiukka. Silloin lihaskasvu kääntyy yleensä todellisille tehokierroksille, niin että 1kg/kk, 1,5 kg/kk ja jopa 2 kg/kk vauhdilla 

Muuta siis puheet teoiksi kahvikupin päivähinnalla ja hyppää mukaan miesten versioon täällä, Early Bird-etuhinnalla, joka on voimassa 14.8. iltaan asti TAI kunnes valmennus täyttyy.

Naisten versio valmennuksesta löytyy täältä

Ei kommentteja: