lauantai 5. toukokuuta 2012

Lihottaako parisuhde?


Oletko laittamassa hynttyitä yhteen mielitiettysi kanssa? Tai onko kesällä peräti odotettavissa hääkellojen kilinää? Mitä se tekee painollesi? Lihottaako parisuhde?

Tässä vastaus: Parisuhde lihottaa!

Näin tosiaan on. Tässä muutamia tutkimuksiin perustuvia faktoja:

  • Naiset lihovat parin ensimmäisen avio-tai avoliitossa vietetyn vuoden aikana noin 4 kiloa. Naisilla lihominen pikku hiljaa jatkuu avioliiton ja yhdessä asumisen jatkuessa.
  • Avioliitossa olevat miehet ovat lihavampia kuin miehet, jotka eivät ole koskaan olleet naimisissa tai jotka ovat eronneet.
  • Astuessaa avioliiton auvoiseen satamaan, miehet lihovat noin 2,5 kiloa ja näyttää siltä, että miesten lihominen loppuu muutaman vuoden sisällä.
     
  • Jos liitto päättyy eroon, miehet laihtuvat parin eroa seuraavan vuoden aikana. Jos he menevät uudelleen naimisiin, kiloja kertyy taas vyötärölle
  • Eronneilla naisilla paino tippuu noin 2 kiloa neljän eroa seuraavan vuoden aikana. Painon putoaminen on heillä 5 kertaa todennäköisempää kuin heidän avioliiton satamassa olevilla kanssasisarillaan. 
  • Pelkällä seurustelulla ilman yhdessä asumista ei näytä olevan samanlaista vaikutusta, joten kyse lienee yhteisen elinympäristön vaikutuksista.Kuva 1. Yhdessä asuminen kerryttää kiloja niin naisille kuin miehille!Mistä lihominen johtuu?

Parisuhde siis lihottaa. Taustalla vaikuttaa todennäköisesti syiden kimara, eikä eri tekijöiden roolia ole kunnolla selvitelty. Seuraavat syyt kuitenkin lienevät ekstrakilojen takana:

Motivaatio painon tarkkailuun heikkenee.

Sinkut ovat "vapailla markkinoilla", ja hieman tapauksesta riippuen käynnissä on yleensä vakavampi tai vähemmän vakavampi parinhakuprosessi. Se oikea voi kävellä vastaan koska tahansa ja silloin on parempi pepun tai hauiksen olla timmissä kunnossa! Paineet ja tarpeet oman ulkonäön tarkkailuun lisääntyvät.

Jokaisella meistä on varmasti kokemuksia siitä, kun kuntosali, lenkkipolku ja syömisen tarkkailu alkaa kiinnostaa kummasti enemmän siipan pakatessa kimpsunsa ja kamsunsa. Parisuhteessa taas ulkonäkötekijät menettävät rooliaan suhteen jatkuessa: ”Puolisoni hyväksyy minut myös kilojeni kanssa”. Kilot kertyvät takaisin, kun uusi puoliso löytyy. 

Prioriteetit muuttuvat

Treeni on monelle sinkkusällille tai –mimmille kaikki kaikessa. Mutta kuinka monelle perheenäidille ja tai –isälle harjoittelu ja terveellinen ruoka on se kaikkein tärkein asia –tai edes millään tavalla merkityksellinen asia elämässä? Perhe, työ, lapset, talousasiat ynnä muut nappaavat leijonan osan huomiosta, eikä treenillä vaan yksinkertaisesti ”löydy aikaa”.Tämä on tuttu tarina, jonka olen kuullut lukuisten personal training -asiakkaitteni suusta. Eronneet naiset kuitenkin lisäävät fyysistä aktiivisuuttaan ja yksinhuoltajat liikkuvat enemmän kuin perheelliset. Ajankäyttö ei siis liene oikea syy, kyse on yksinkertaisesti prioriteeteista. 

Naposteluillat

Leffa-ilta ihqun kultisin kainalossa sisältää usein puoli kiloa irtokarkkia ja saattaapa se pitsakin siinä sivussa hujahtaa tuulensuojaan. Rauhallisten koti-iltojen määrä kasvaa. Vaikka lauantai-ilta on aikaisemmin kulunut skumppaa kitatessa ja yökerhossa kreisibailaten, tuppaa yhteisissä illanvietoissa kaloreita kuitenkin kertymään pitkällä aikavälillä enemmän. 

Pahat tavat tarttuvat

Äijillä on äijäsafkat –pitsat ja bisse maistuvat. Suolainen naposteltava tekee kauppansa. Naiset taas ovat useammin karkkihiiriä –suklaa ei säily kaapissa eikä irtokarkkien voittanutta löydy. Kun hynttyyt laitetaan yhteen, tulee näistä kiva coctail. Parisuhteessa opimme toinen toisiltamme kivoja, uusia tapoja. Joskus ne vain eivät ole niitä kaikkein terveellisimpiä.

Myös ruuan jakaminen on yleistä. Pöperöitä kokkaillaan tietty määrä ja se pistetään kristillisen tasajaon mukaan puoliksi. Naiset ovat nyt vaaravyöhykkeessä, sillä energiankulutus on kauniimmalla osapuolella harvoin samaa luokkaan kuin karvaisemmalla osapuolella.


Syöty ruoka ei välttämättä ole aina heikkolaatuista höttöä. Itse asiassa eronneilla miehillä ruuan ja ruokailun laatu muuttuu heikompaan suuntaan eron jälkeen. No, sangen loogista, sillä yleensä me äijät emme ole niitä huushollin kokki kolmosia. Naisilla ruuan laatutekijät muuttuvat eron jälkeen vähemmän. Joka tapauksessa eron jälkeen syömisen määrä vähenee -muutenhan paino ei tippuisi. 

Valitse siis parempi vaihtoehto!

Suositteleeko PT-Timppa sitten siipan potkaisemista pihalle, jotta kilot pysyvät kurissa? No ei sentään. Naimisissa olevat ovat keskimäärin terveempiä kuin yksineläjät. Kuolleisuus heidän keskuudessaan on matalampi. Eronneilla esimerkiksi kasvisten kulutus vähenee ja alkoholinkäyttö lisääntyy. 


Vaikka paino tippuu eronneilla, heikkenee ruokailun laatu erityisesti miehillä, kun he joutuvat omilleen. Nainen on suhteessa tyypillisesti "terveydellinen huolenpitäjä", ja äijä on hieman nesteessä, kun pöydässä ei enää olekaan maittavia ja terveellisiä kattauksia, vaan energiantarve pitää tyydyttää mikromakkaralla ja bissellä. Yhteiseläjillä myös psyykkinen terveys näyttää olevan paremmalla tolalla kuin yksineläjillä. Parempi siis vain kiinnittää ruoka- ja liikuntatottumuksiinsa huomiota senkin jälkeen kun sähäkän city-sinkun päivät ovat ohi. 

Tässä muutamia vinkkejä:

Tiedosta tämän ilmiön olemassaolo. Harvat hitaasti tapahtuvat asiat ovat sattumia. Kun tiedät, mitä painolle keskimäärin tapahtuu parisuhteessa, osaat välttää parisuhteen huonompia seurauksia ja nauttia hyvistä puolista.  

Hankkikaa yhteinen liikuntaharrastus. Syöminen on hyvä yhteisharrastus, mutta treeni on hyvä lisä sekin.

Huomioi myös omat tarpeesi. Kenties puolisosi ei halua laihduttaa tai hän on jopa sitä vastaan, että sinä kuntoilet ja karistat pari kiloa. Omat tarpeet pitää myös huomioida. Olemalla sopivan itsekäs voi lopulta olla huomaavaisempi toista kohtaa. Nosta kissa pöydälle. Jos sosiaalinen tuki puolisolta puuttuu, tietää se hankaluuksia painopudotus- tai kiinteytysprojektille. 

Parisuhteen ei siis tarvitse lihottaa, vaikka se painon kertymiselle altistaakin. Sinä päätät ja voit vaikuttaa siihen, miten se vaikuttaa sinun painoosi!


Millaisia kokemuksia ja näkemyksiä Sinulla on parisuhteen vaiktuksesta painoon? Kommentoi alle!


Timo
Pysy ajan tasalla facebookissa!


Lähteet

Rosell, M. ym. 2006. Weight gain over 5 years in 21 966 meat-eating, fish-eating, vegetarian, and vegan men and women in EPIC-Oxford. International Journal of Obesity. 30, 1389–1396

Lee, S. ym. 2005. Effects of marital transitions on changes in dietary and other health behaviours in US women. Int J Epidemiology; 34: 69–78.

Sobal J, ym. 2003. Marital status changes and body weight changes: a US longitudinal analysis. Soc Sci Med; 56: 1543–1555.

Kahn HS, Williamson DF. 1990. The contributions of income, education and changing marital status to weight change among US men. Int J Obes Relat Metab Disord; 14: 1057–1068.

Umbersson, D. 1992.Gender, marital status and the social control of health behavior. Soc Sci Med. Apr;34(8):907-17.

2 kommenttia:

Helena kirjoitti...

Ihan täyttä asiaa koko postaus! Ite olen seurustellut kohta vuoden, paino on noussut muutaman kilon lokakuusta. Kevättalvella aloitin pikkuhiljaa treenata kroppaani lenkkeilemällä ja lihaskuntotreenillä ratsastusharrastukseni lisäksi. Söin myös paljon kasvispitoisemmin. Turvotukset lähti, mutta paino vajui vain pari kiloa alaspäin. Kropasta on kuitenkin tullut timmimpi ja kunto on kasvanut melkein paremmaksi kuin poikaystävälläni, joka jätti liikunnan lähes kokonaan. Hän on pysynyt sutjakassa kunnossa, epäreilua! :D

Timo Haikarainen kirjoitti...

Moikka,

Kiitos kommenteista, Helena!

Nyt patistelet poikaystäväsikin liikkeelle. Kimppatreenejä kalenteriin! :)

Timo