sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

3,4 kg lisää lihasta -kroppa kuntoon synnytyksen jälkeen+kehitykselle kriittinen tekijä


Viime syyskuussa mailiini kolahti viesti naiselta, joka oli synnyttänyt 2 kuukautta aikaisemmin. Hän kirjoitti:

"Nyt olen todella epävarma siitä, miten minun pitäisi treenata. Tarvitsisin apua, että saisin rakennettua järkevän ja tehokaan harjoituskokonaisuuden. Aikaa harjoitteluun on nykyään sattuneesta syystä melko vähän"

Ryhdyimme hommiin. Tavoitteeksi asetimme voiman lisäämisen, kehon kiinteyttämisen ja kestävyyden parantamisen. Ja toki niin, että kehoa kuormitetaan tilanteeseen sopivalla tavalla ja ajankäytölliset tavoitteet huomioiden. Pian selviää, mitä asiakkaani sai 6 kk ahkeralla, mutta lapsiperheen arkeen hyvin sopivalla harjoittelulla aikaan.

Tekstin loppupuolella kuvaan ilmiötä, joka saattaa paitsi hidastaa kehittymistäsi myös lisätä ahdistuksen tunteita, epätervettä itsensä vertailua muihin, sekä riittämättömyyden tunnetta.

Keho kiinteäksi 


Tein alussa asiakkaalle hermolihasjärjestelmä-analyysini ja sen pohjalta teimme harjoitussuunnitelman sekä ruokavalion. Lähdimme toteuttamaan niitä systemaattisella seurannalla ja harjoittelua jatkuvasti kehittäen. 6 kuukauden jälkeen harjoittelu oli muokannut asiakkaani kehonkoostumusta melkoisesti

Lihasmassa            +3,4 kg
Rasvaprosentti        21,2% > 16,9%
Rasvamassa           -2 kg
Olkavarsi               +2,3 cm
Reisi                     +3,5 cm
Vyötärö                  -5 cm

Kuva 1. 3,4 kg lisää lihasta hieman yli 50 kg kehossa näkyy ulospäin! 


Selätä infoähky ja kehity kohisten!


Hypätään hetkeksi treenin taustalla usein olevaan "isoon kuvaan". Asiakkaani on erittäin kiinnostunut harjoitteluun ja ruokavalioon liittyvästä tiedosta. Hän oli hankkinut runsaasti tietoa näistä asioista ja hänellä oli jo valmiiksi ihailtava määrä näkemystä harjoittelusta. Tämä on todella tärkeää, sillä harjoittelua kannattaa oppia ymmärtämään: miksi teen niitä asioita, mitä teen? Tässä prosessissa meitä vaanii kuitenkin myös pieni peikko. 

Nykyään ei ole pulaa erilaisten treenimenetelmien ja ruokavaliosuuntausten määrästä. Tämä infoähky ja valintamahdollisuuksien määrä voi olla lopulta treeniä haittaava tekijä. Valintamahdollisuuksien määrä yleensä lisää tyytyväisyyttämme tiettyyn pisteeseen asti.

On mukavaa, että voimme valita vaikkapa koko kehon treenin ja 3 jakoisen treenin väliltä. Mutta entä kun treenimenetelmiä on kymmeniä ja kymmeniä? On HIITiä, on TRX:ää, on kehonpainoharjoittelu, on PHATia, on BFRT –harjoittelua, on German Volume –harjoittelu.. On karppaus, on gluteetonta, on raakaruokaa, on detoxia.. HUH ja vielä kerran HUH! Valintamahdollisuuksien määrä alkaa äkkiä ahdistaa! (ks kuva 2.)

Harjoitteluprojektin aikana pidimme tiukasti fokusta tietyissä, keskeisissä asioissa ja asiakkaani oli erittäin aktiivinen myös tämän puolen kehittämisessä. Olin todella iloinen, kun asiakkaani kertoi seuraavaa:

”Sain paljon tietoa siitä, miten treeniä sekä ruokavaliota kannattaa suunnitella ja jaksottaa. Ja varmuutta siihen, miten asioita tulee muuttaa systemaattisesti ja tehdä pitkäjänteistä työtä juuri sellaisella ohjelmalla, joka vie minut tehokkaasti tavoitteisiin. Sen sijasta, että arvelisin, kannattaisiko vaihtaa johonkin muuhun, uudenlaiseen treenitapaan. Oli myös loistavaa huomata se todella iso ruuan määrä! Sen suhteen ei ole mitään stressiä enää!”

Kuva 2. Nykyinen treeni -ja ruokavaliovaihtoehdojen määrä saa pään pyörälle. Se myös ajaa helposti ahdistavaan tilaan, jossa on vaikea tietää, mitä kannattaa tulosten saamiseksi kannattaa tehdä. Valintojen ja mielipiteiden määrä voi kääntyä onnesta ahdistukseksi. 

Yksilöity, nousujohteinen kuormitus -siinä avain tuloksiin!


Harjoittelupuolella satsasimme systemaattisesti jaksotettuun harjoitteluun. Eräs tärkeä tavoitteemme oli ensin valmistaa asiakkaani keho ottamaan vastaan tehokasta harjoittelua. Esimerkiksi keskivartalon ja lantion alueen hallinta oli keskeisessä roolissa, sillä projektimme alkuvaiheessa vaikkapa vatsalihasten hermotus ei toiminut vielä synnytyksen jälkeen normaalisti.

Niin kutsuttuja pohjia rakentavalla harjoitusjaksolla haettiin kuitenkin jo selkeää kehittymistä. Miksi? Siksi, että nousujohteisuus ajaa kaikkea kehittymistä harjoittelussa. Kuormitus pitää olla sellaisella tasolla, että siitä ei koidu riskiä keholle, muutta toisaalta sen verran napakkaa, että se kehittää esimerkiksi voimaa. Muuten kroppa ei vahvista itseää. Tämä luova laiskuri ei nimittäin tee mitään, mitä sen ei ole pakko tehdä.

Etenimme esimerkiksi maastavedossa liiketekniikan hienovaraisesta hiomisesta jo 95 kg painoihin, mikä kevyellä asiakkaallani vastaa noin 1,9 kertaa kehonpainoa. Kirjoitin eilen pienen pohdinnan painojen lisäämisestä TH-Valmennuksen Facebook-sivuille.

Etene kohti treeniunelmaasi -olet sen itsellesi velkaa!


Kesä jatkuu ja tulevan syksyn treenikuviot ovat monella meistä mielessä. Jos Sinä olet miettinyt jotain unelmaa, haavetta, kaukaiseltakin tuntuvaa mielikuvaa siitä, mitä haluaisit treenillä saavuttaa, on aika aloittaa matka kohti tavoitettasi.

Kuvasin edellä infoähkyä. Kenties se vaivaa sinuakin. Se voi tuntua hieman ahdistavalta. Mutta se kertoo kuitenkin sinusta hyviä asioita. Olet kiinnostunut oman harjoittelusi edistämisestä. Olet kiinnostunut siitä, mitä voisit tehdä paremmin. Se on mainio lähtökohta.

Selätä kuitenkin tuo ähky. Päätä tarkalleen, mitä haluat. Valitse suunnitelma, joka vie sinut tavoitteeseesi ja unohda hetkeksi muu. Se, pitäisikö sinun sittenkin tehdä jotain muuta. Se onko kaverisi treeniohjelma parempi. Se, pitäisikö sinun lisätä vielä yksi aminohappovalmiste ruokavalioosi. Valitse tie ja työkalut. Sitten töihin! 

Mutta mietitkö, mitä juuri sinun pitäisi tehdä tavoitteidesi eteen? Jos koet itsesi epävarmaksi siitä, teetkö oikeita asioita, kysy ulkopuolista mielipidettä ja arvioita siitä, mitä juuri sinun kannattaisi tehdä. 

Kun selätät infoähkyn ja teet Sinulle optimaalisia asioita, kehityt parissa kuukaudessa enemmän kuin viimeisen parin vuoden aikana. Silloin fiilikset ovat kerta kaikkiaan  mainiot! Niin mainiot, että olet itsellesi velkaa sen, että hankit itsellesi nämä treenifiilikset! :)

Jos mietit jotain erityistä tilannetta vaikkapa ajankäytön suhteen, ratkaisu yleensä löytyy. Kiireiset perheenäidit tai -isät, vastuulliset työtehtävät, ym. Harjoittelun täsmäannostelulla ajankäyttöhaasteet ovat selätettävissä!

Tie kehitykseen löytyy käytännössä aina, sitten vaan astelemaan sitä! 

Hyviä harjoituksia!

PT-Timppa

Aloita tie tuloksiin: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla facebookissa!








Ei kommentteja: