perjantai 7. joulukuuta 2012

Luukku 8. Tämä on tärkein edellytys kehittymiselle -Osa 1.


Itseluottamus on kriittisen tärkeää kehittymiselle harjoittelussa. Tärkeämpää kuin yksikään lisäravinne, eksoottinen ohjelmantekele tai harjoitusväline.

Itseluottamus kuntoilussa voidaan määritellä yksinkertaisesti näin: Usko siihen, että pystyt menestyksekkäästi selviämään halutusta suorituksesta. Uskot ennen suoritusta vakaasti, sydämesi pohjasta, saavasi painot ylös tai pystyväsi juoksemaan lenkin tiettyyn aikaan. Yksittäisiä suorituksia tärkeämpää on, että uskot pystyväsi suorittamaan tarvittavat toimenpiteet ja hankkimaan tarvittavat tiedot ja taidot pystyäsesi kehittymään paremmaksi lajissasi, viedessäsi laihdutus- tai kiinteytymisprojektisi läpi tai muuttaaksesi ruokailutottumuksesi. (Puhun tässä jutussa itseluottamuksesta, itsevarmuudesta ja pystyvyyden tunteesta osittain päällekkäisinä käsitteinä, vaikka ne eivät täysin synonyymejä olekaan. Mutta ei juututa käsitteiden määrittelyyn). 

Itseluottamus on kriittisen tärkeää onnistumiselle ja optimaaliselle kehittymiselle. 


Välillä itseluottamus rakoilee meillä kaikilla, mutta:


Epäusko omaan onnistumiseen on itseään toteuttava ennustus. Jos et usko vakaasti pystyväsi kehittymään treenissä, syömään paremmin tai oppimaan tiettyjä liikuntataitoja, sinä todella epäonnistut näissä asioissa tai ainakin selkeästi hidastat kehittymistäsi. Odotus epäonnistumisesta vahvistaa negatiivista minäkuvaa, mikä taas lisää entisestään epäonnistumisen odotusta. Vaikea kierre on muodostunut. 

Klassinen esimerkki tästä psykologisesta rajasta on haamumaili. 1954 englantilainen Roger Bannister rikkoin kauan saavuttamattomana rajana pidetyn 4:00 min ajan. Seuraavana vuonna toista kymmentä juoksijaa alitti ajan. Syitä tason nousuun on toki monia, mutta psykologinen syy on varmasti vahva ehdokas –juoksijat olivat yksinkertaisesti asettaneet itselleen psyykkisen rajan.

Tyypillisimmät esimerkit itseluottamuksen puutteen aiheuttamista "lasikatoista" eivät suinkaan liity maailmanennätysten rikkomiseen, vaan aivan tavallisiin kunnonkohotus-, laihdutus-, tai kehonmuokkausprojekteihin. Onnistuminen niissä, optimaalisesta kehittymisestä puhumattakaan, vaatii myös itseluottamusta. 

Vakaa luottamus omaan tekemiseen ja omiin kykyihin on todettu muillakin elämän osa-alueilla. Esimerkiksi opiskelijat, jotka uskovat pärjäävänsä tenteissä, saavat parempia numeroita kuin heikkoa menestystä odottavat, vaikka heidän älykkyydessään ei ole eroja.

Parantuneen itseluottamukset tuomia hyötyjä


Itseluottamus lisää positiivisia tunteita. Positiiviset tunteet pitävät sinut rauhallisena tiukassa paikassa, olipa se sitten peli, haastava yksilösuoritus tai jopa ruokahoukutus, joka tulisi välttää.

Itseluottamus parantaa keskittymiskykyä. Jos olet kuntosalilla tai muussa urheilusuorituksessa, pystyt keskittymään olennaiseen: mahdollisimman hyvän suorituksen tekemiseen. Mielesi vapautuu epäonnistumisen pelosta ja ajatuksista siitä, mitä muut sinusta ajattelevat.

Itseluottamus lisää sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä. Liikuntapsykologit ovat havainneet, että samankaltaiset taidot omaavilla urheilijoilla itseluottamus on usein erittelevä tekijä menestymisen ja häviämisen välillä. Samoin on havaittu, että itseluottamus ja pystyvyyden tunne sekä niiden manipulointi esimerkiksi testipalauteen avulla vaikuttavat siihen, kuinka pitkään ihmiset jatkavat esimerkiksi väsyttävää voimatestiä -heikoksi tuomittu pärjää kykyjään huonommin, vahvaksi julistettu taas ylittää itsensä. Heikko itseluottamus ja pystyvyydentunne pistävät ennenaikaisen stopin niin kertasuoritukselle kuin pidemmälle elämänmuutosprojektillekin.

Matka tavoitteeseen voi olla pitkä. Uskotko pääseväsi perille? 

Itseluottamus ei korvaa taitoja ja tietoja –se tukee niitä


”Ole vain positiivinen ja luota itseesi, onnistut kaikessa, jee jee!!!”. Kyllä, tällaiset sisällöttömät ja hieman liian usein kuultavat hölötykset saavat minulla heiman karvoja pystyyn siinä missä monilla teistäkin. Näistä hössötyksistä puuttuu usein eräs kriittinen elementti: Onnistumiseen tarvitaan positiivisen asenteen hehkuttamisen lisäksi samanaikaista tietojen ja taitojen kehittämistä. Harmonisesti itseluottamuksen tietoisen kehittämisen kanssa. Työmoraaliakin siis tarvitaan, myös ripaus pitkäjänteisyyttä. 

Pelkkä positiivisuus-hössötys ei vie pitkälle. Tarvitaan myös tietojen ja taitojen kartuttamista sekä konkreettisia keinoja  itseluottamuksen lisäämineen. 


Positiivinen ajattelu ja usko itseensä tukee näiden taitojen, tietojen ja ominaisuuksien hankintaa. Tiedot ja taidot lisäävät onnistumisia entistä haastavammissa tilanteissa, joka edelleen lisää itseluottamusta. Kenestäkään ei tule mestaria tai onnistujaa pelkän löpinän ja "Posari Posari" -hömpänpömpän avulla. Tarvitaan myös jotain kättä pidempää.


”Luota vain itseesi” –toteamus ei siis vielä riitä. Katsotaan huomenna, miten itseluottamusta voi harjoitella, jotta saavuttaisit tehokkaammin kuntoilutavoitteesi. Pysy mukana Facebookin kautta!

Mainiota lauantaipäivää!

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!


2 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Motivaatio, motivaatio, motivaatio. Siinä hyvää pohjaa kehittymiselle ja itseluottamuksen kasvamiselle.

Timo Haikarainen kirjoitti...

Ne kehittyvät hyvässä symbioosissa :)