tiistai 17. elokuuta 2010

Valmentajan sapuskat –osa 5.

Moi!

Blogisarjaa, jossa käyn läpi tyypillisen päiväni ruokailut, on edennyt iltapalaan.
Jos tulet vasta nyt mukaan, hyppää tästä mukaan ruokapäiväkirjaan. Parin päivän päästä myös näemme, paljon energiaa ja suojaravintoaineita päivän aikana kertyy. Nyt on vuorossa siis päivän viimeinen ateria:

3.8.2010

Iltapala klo 21:00

· 2 kpl kananmunia
· 100 g kalkkunaleikettä
· 100 grammaa keräkaalia
· 1 tomaatti
· 0,5 punaista paprikaa
· Mustapippuria ja maustesekoitusta


Valmistus: Sekoita kananmunat, kalkkuna ja paprika. Paista ja mausta samalla. Pilko kaali ja tomaatti lautaselle munakkaan keralle.

Iltasyömistä karsastetaan. Turhaan. Kunnollinen iltapala takaa paremman unenlaadun ja palautumisen harjoittelusta. Yöllä tiettyjen kehon solujen uudistumisprosessien nopeus jopa kaksinkertaistuu. Jos energiavarastoja ei ole täytetty eikä käytössä ole rakennusaineita, ei palautuminen taatusti ole optimaalista. Myös unenlaatu yleensä paranee, jos illalla tulee syötyä kunnolla, eikä aamuyöllä herää nälkään.

Katastrofaalinen –mutta melko yleinen- ratkaisu on käydä treenaamassa illalla 19-22 välillä ja jättää iltapala syömättä siinä toivossa, että rasvanpoltto jatkuisi tehokkaampana ja kroppa muokkaantuisi nopeammin. Silloin keho ei palaudu, ravintoaineiden tehokkaan varastoitumisen takaava treenin jälkeinen ikkuna menetetään ja todennäköisesti syömättömyyttä kompensoidaan seuraava päivänä reippaalla napostelulla. Syö siis iltapala, vaikka treenisi loppuisivat klo puolilta öin!

Koska minulla oli lepopäivä, oli ilta kevyehkö. Jos päivän ruokailut sitä ennen ovat kunnossa, iltapala voi, ja sen oikeastaan pitääkin olla kevyehkö. Treenipäivänä se voi olla tukevampi. Erityisesti, jos treeni on tehty päivällisen ja iltapalan välissä.

Hiilihydraatin lähteitä iltapalallani on niukasti. Proteiinipitoisempi ruokailu sopii yleensä hyvin iltapalaan, jos lihassokerivarastot on jo täytetty päivän aikana. Ja toki myös silloin, jos noudatat vähähiilihydraattista ruokavaliota. Jos olisi treenannut illalla, olisin syönyt hiilihydraatteja enemmän.

Proteiinin lähteenä on kananmunat ja kalkkuna. Kananmuna on loistavaa ravintoa, täynnä laadukasta proteiinia ja vitamiineja. Kunhan muistat syödä myös keltuaisen. Jos kanamunia syö kohtuudella, pari kertaa viikossa, ei kolesterolista tarvitse tuhottomasti välittää, elleivät kolesteroliarvot ole koholla.

Rasvan lähteenä toimivat kananmunat. Niissä on pääasiassa kovaa rasvaa, mutta sen kokonaissaanti ei nouse kovin korkeaksi. Rasvaa on keltuaisissa. Ne toki voisi heittää poiskin, mutta samalla menisivät lähes kaikki muut kananmunan sisältämät terveelliset aineetkin.

Muista siis, että syöt aina iltapalan. Liikuitpa ko. päivänä tai et. Se takaa oivat olosuhteet seuraavalle päivälle!

Katsotaan vielä tällä viikolla, mikä oli päivän aterioiden kokonaissaldo energianmäärän sekä ravintoainejakauman suhteen!

Timo
www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: